Ciorbe de post mănăstirești. 3 rețete savuroase

11 12. 2019, 18:59
Ciorba de fasole de post e delicioasa cu ceapa de apa

Mâncăruri de post mănăstirești, la fel de gustoase precum cele făcute de măicuțe la unele dintre cele mai cunoscute mănăstiri din țară, poți pregăti în propria bucătărie. Iată 3 rețete de ciorbe de post mănăstirești: 

Ciorbe de post mănăstirești – Ciorbă de fasole boabe, rețetă de la Mănăstirea Prislop

Ciorba de fasole boabe este una dintre cele mai delicioase ciorbe de post, iar rețeta mănăstirească de la Prislop este una desăvârșită.

Ingrediente ciorbă de fasole de post:

  • 500 g fasole boabe uscată
  • 2 cepe
  • 1 morcov
  • 2 ardei
  • 100 ml suc de roșii
  • 1 lingură pastă de tomate
  • 1/2 ţelină mică
  • 50 ml ulei
  • pătrunjel proaspăt
  • sare şi piper după gust

Mod de preparare ciorbă de fasole de post:

Fasolea boabe (aleasă) se pune la înmuiat de seara, în apă.

Se pune la fiert cu apă rece ( 3 litri), după 10 min de la fierbere se înlocuieşte cu altă apă. Procedura se repetă de două, trei ori, apoi se lasă pe foc . Legumele se spală şi se curată apoi le tăiem cubuleţe. Separat într-o oală se adaugă uleiul la încins, se adaugă legumele şi se lasă câteva minute să se soteze. Se adaugă pasta de tomate, sucul de roșii şi supa de fasole, circa cinci polonice, apoi se lasă să fiarbă la foc mic circa 12 minute. După acest timp se adaugă peste legume fasolea fiartă.

Ciorbe de post mănăstirești – Ciorbă de legume, rețeta de la Mănăstirea Agapia

Ciorba de legume de post

Ingrediente:

  • o mână de păstăi galbene
  • 2 ardei grași
  • 1 dovlecel
  • 4 cartofi
  • 2 morcovi
  • 1 ceapă
  • 4 roșii
  • 1 păstârnac
  • 1 leg mărar
  • 1 leg pătrunjel
  • 1 lg leuștean
  • o crenguță de cimbru verde
  • 1 l borș de putină
  • 3 lg ulei

Mod de preparare:

Într-o oală cu apa rece (cam 4 l) se adaugă ceapă, morcovul, păstăile și păstârnacul și se pune la fiert la foc potrivit.  Când a dat în primele clocote adăugăm și ardeiul gras.  Lăsăm să fiarbă cam 20 min după care adăugăm dovlecelul și cartofii.  Când cartofii sunt pătrunși adăugăm și roșiile uleiul și potrivim de sare.
Punem și crenguță de cimbru și borșul de puțină încălzit bine.  Înainte de a stinge flacără adăugăm zarzavatul verde.  Se servește atât caldă cât și rece alături de un ardei iute.

Citește și: Aperitive de post. Idei delicioase și rapide

Ciorbe de post mănăstirești – Ciorbă de cartofi

Ciorba de cartofi de post manastireasca

Ingrediente ciorbă de cartofi de post:

  • 5-6 cartofi
  • 1-2  morcovi
  • 1 rădăcină pătrunjel
  • ½ rădăcină ţelină
  • 1 legătură leuştean
  • 1 legătură pătrunjel
  • 1-2 căţei de usturoi
  • 200 ml smântână
  • 1-2 linguri făină albă condimente:
  • sare, piper, boia etc., după gust
  • opţional, o jumătate de ardei

Mod de preparare ciorbă de cartofi de post:

Cartofii se curăţă, se taie cubuleţe şi se pun la fiert cu morcovii tăiaţi feliţe mici, subţiri, împreună cu celelalte rădăcinoase şi cu ardeiul.  Separat, făina se amestecă cu smântâna, cu atenţie, pentru a nu se face cocoloaşe. Dacă se obţine o pastă prea groasă, se poate dilua cu puţină apă, apoi, când cartofii şi legumele sunt fierte, se toarnă peste ele.
Se mai lasă la fiert câteva minute, iar la final se adaugă usturoiul şi verdeaţa tăiată mărunt, iar după doar un minut, se oprește focul şi se pune capacul pentru câteva minute. Poftă bună

Citește și: Chec aperitiv de post. Rețete rapide și delicioase